Sevgilinin yaptığı şiddet denince çoğumuzun aklına fiziksel veya sözel saldırı gelir. Fakat bu görüntü gerçeği tam olarak yansıtmıyor, çünkü dijital ortamda psikolojik şiddet giderek artıyor. Hatta birçok istismar önleme savunucusu, genç kızların dijital flört ilişkilerinde yaşadıkları istismarı anlatan vakalarda önemli bir artış olduğunu bildiriyor.
İstismar içeren ilişkiler kıskançlık, kontrol, manipülasyon, aşağılama ve korkutma ile doludur. Eğer ilişkinizde istismar görüyorsanız yardım istemekten çekinmeyin. İstismar içeren ilişkilerden ayrılmak çok zor olabilir.
Lisanslı Psikolog Yolanda Renteria şöyle diyor: “Kişi, partnerinin sadece üzgün olduğunu, onu önemsediğini veya ilişkiyi önemsediğini düşündüğünde, istismarın gerçekleştiğini fark etmesi zor olabilir.”
Dijital Flört İstismarı Nedir?
Peki, dijital flört istismarı tam olarak nedir? Bu aslında, bir ilişkide teknoloji kullanılarak kurulan ve istismar edici davranışları içeren bir durumdur. İstismarcı, partnerini kontrol etmek, korkutmak ya da aşağılamak için teknolojiyi kullanabilir.
Dijital Flört İstismarını Tanımak: Tehlike Klavyenizin Arkasında mı?
Dijital flört istismarı, bir partnerin ilişki içinde teknolojiyi tehdit, taciz ve baskı aracı olarak kullandığı zamandır. Bu istismar, akıllı telefon, sosyal medya, takip uygulaması gibi çeşitli teknolojik araçlarla yapılabilir.
En sık karşılaşılan yöntemlerden bazıları şunlar:
- Aşırı mesaj veya metin göndermek
- Partneri sosyal medyada takip etmek
- Cinsel içerikli mesajlaşmaya zorlamak
Ulusal olarak yapılan ve 12-17 yaş arası 2.218 öğrenciyi kapsayan bir araştırma, ilişki içinde olan öğrencilerin %28’inin dijital flört istismarına maruz kaldığını ortaya koymuştur. Üstelik bu istismardan hem erkekler hem de kızlar etkilenebilmektedir. Sadece kızlara özgü bir sorun değildir.
Daha da endişelendirici olanı, bazı liseliler, kısa mesajlara hızlı cevap vermedikleri takdirde fiziksel şiddet, duygusal istismar, hakaret veya sözel taciz gibi yaptırımlarla karşılaştıklarını bildirmektedir.
Bununla birlikte, gençler sevgililerinin karşı cinsten biriyle çevrimiçi etkileşimde olup olmadıklarını kontrol etmek için sahte sosyal medya hesapları açtıklarını da söylemektedir. Daha da kötüsü, bazı sevgililer, partnerlerinin nerede olduklarını her an takip edebilmek için GPS konum takip uygulaması indirmelerini zorunlu kılabilir.
Lisanslı Psikolog Yolanda Renteria, “Dijital istismarda, istismarcı partner genellikle davranışlarını diğer kişiyi suçlayarak ve taleplerinin amacının ilişkide güveni yeniden tesis etmek olduğunu söyleyerek kendini aklamaya çalışır” diyor.
Bunların hiçbiri sağlıklı bir ilişkinin parçası değildir. Eğer ilişkinizde bunlar yaşanıyor veya flört şiddetinin başka belirtilerini görüyorsanız, istismarın tırmanması için ilişkiyi nasıl sonlandıracağınızı düşünmeniz gerekir.
İstismarın Belirtileri
Aşağıdaki davranışlardan herhangi birini sergileyen partneriniz size dijital flört şiddeti uyguluyor olabilir:
Aşırı Mesajlaşma ve Kontrol: Okulda, işte veya uykuda olsanız bile size aşırı miktarda mesaj atar ve hemen cevap vermemeniz durumunda öfkelenir. Her mesajına veya aramasına anında cevap vermenizi bekler; cevap vermezseniz size zarar vermekle tehdit eder.
Sözlü ve Psikolojik İstismar: Size hakaret, aşağılama, tehdit veya korkutucu içerikli mesajlar gönderir, özgüveninizi ve benlik saygınızı zedelemeye çalışır.
Konum Takibi: Foursquare, Facebook, Instagram, Twitter gibi konum bildirimi yapabileceğiniz platformları sizi takip etmek için kullanır.
Takip Uygulamaları ve Casus Yazılımlar: Telefonunuza GPS takip uygulaması yüklemenizi ister veya iPhone kullanıyorsanız “konum paylaşımı” yapmanızı dayatır. Bilginiz dışında akıllı telefonunuza, tabletinize veya bilgisayarınıza casus yazılımlar yükler.
Sosyal Medya Kontrolü: Sosyal medyada kiminle arkadaş olabileceğinizi veya olamayacağınızı size söylemeye çalışır.
Sahte Hesaplar ve Takip: Sizi anonim olarak çevrimiçi ortamda taciz etmek için sahte sosyal medya hesapları oluşturur.
Dijital Temsilciliğin Gaspı: Sosyal medya hesabınızı hackleyerek size problem yaratacak şeyler paylaşarak sizi dijital ortamda temsil eder.
Dijital Aşağılama: Twitter’da veya diğer platformlarda sizin hakkınızda olumsuz, aşağılayıcı veya hakaret içerikli şeyler paylaşabilir, çevrimiçi ortamda sizinle alay edebilir.
Hesap Bilgileri ve Gizlilik İhlali: Telefonunuzun ve sosyal medya hesaplarınızın şifrelerini sizden ister. Telefonunuzu karıştırır, mesajlarınızı okur, fotoğraflarınıza bakar ve aramalarınızı kontrol ederek sizi denetler. Kişisel e-postalarınızı veya sosyal medya mesajlarınızı izniniz olmadan okur.
İstenmeyen Cinsel İçerik: Size istemediğiniz açık fotoğraflar veya videolar gönderir. Sizi cinsel içerikli fotoğraf veya video çekmeye ve göndermeye zorlar; ayrılmanız durumunda bu fotoğrafları veya videoları “intikam çekimleri” olarak kullanmakla tehdit edebilir.
Bu belirtilerin bir kısmını dahi yaşıyorsanız, dijital flört istismarına maruz kalma ihtimaliniz yüksektir. Bu durumun sizi aşağılamasına veya manipüle etmesine izin vermeyin. Unutmayın, size yardım etmeye hazır kaynaklar var.
Dijital platformların da bu tür istismarları önlemek için daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Kullanıcıların güvenliğini sağlamak adına böyle uygulamaları tespit edebilecek mekanizmaların geliştirilmesi önemli.
Dijital Güvenliğinizi Korunmanın Yolları
İlişkinin başlangıcında, partnerinizin size çok ilgi göstermesi ve sık sık mesaj atması hoşunuza gidebilir. Ancak sağlıklı ilişkilerde sınırlar vardır. Aynı zamanda, her iki partnerin de ilişkinin dışında ilgi alanları ve arkadaşlıkları olur.
Eğer durum böyle değilse, flört şiddetine dair işaretlere dikkat etmeniz gerekir. Partneriniz hayatınızdaki teknolojiyi aşırı kontrolcü bir şekilde ele almaya çalışıyorsa, kendinizi korumak için adımlar atmalısınız. İşte dijital flört şiddetinden korunmanın bazı ek yolları:
Şifrelerinizi Kimseyle Paylaşmayın: Şifrelerinizi asla kimseyle paylaşmayın, en yakın partneriniz bile olsa. Bu, hesaplarınızın güvenliğini riske atar.
Konum Bildiriminde Dikkatli Olun: Foursquare gibi konum bildirimi yapabileceğiniz uygulamaları kullanırken dikkatli olun. Sürekli olarak konum bildirimi yapmak takip edilme riskini arttırabilir.
İzinsiz Paylaşım Yapmayın: Arkadaşlarınızın konumlarının gizli kalmasını isteyebileceklerini düşünerek, onların konumlarını veya fotoğraflarını etiketlemeyin.
Göndermeden Önce İki Kere Düşünün: Elektronik ortamda bir mesaj veya fotoğraf gönderdiğinizde artık onun kontrolünü kaybedersiniz. Gizli bilgileri elektronik ortamda göndermekten kaçının. Birçok durumda mesajlar ve fotoğraflar ayrılık sonrası kişiyi aşağılamak veya utandırmak için kullanılabilir.
Telefonunuzu Kimseye Vermeyin: Telefonunuz size aittir ve kimseyle paylaşmak zorunda değilsiniz. Partneriniz de dahil olmak üzere cihazınızı kimseye teslim etmeyin.
Gizlilik Ayarlarını Kontrol Edin: Kullandığınız tüm platformların gizlilik ayarlarını inceleyin ve dilediğiniz gibi düzenleyin. Elektronik cihazlarınızı, çevrimiçi hesaplarınızı ve sosyal medya hesaplarınızı olabildiğince güvenli hale getirin.
Sınırlarınızı ve Haklarınızı Koruyun: Unutmayın, ilişkide kendinizi güvende ve saygı değer hissetme hakkınız var. Sağlıklı bir ilişkide, partneriniz kişisel sınırlarınıza saygı gösterir. Sizden her an nerede olduğunuzu bilmeyi talep etmez, size kişisel alan ve zaman tanır. Telefonunuzu kapatmanız veya bazen ulaşılamamanızın normal olduğunu anlayışla karşılar.
Kontrolcü Davranışlara Dikkat Edin: Kişisel sınırlarınıza saygı göstermeyen ve sizi kontrol etmeye çalışan bir partner, istismarcı davranışlar sergiliyor olabilir. Bir ilişkide kontrol arzusu, istismarın en önemli göstergesidir.
Bu adımları takip ederek dijital flört şiddetinden kendinizi koruyabilir ve sağlıklı bir ilişki sürdürebilirsiniz.
Son Söz
Dijital flört, romantik partnerler bulmak için heyecan verici bir yol olabilir. Fakat bu platformlarda, dijital flört istismarı gibi risklere karşı da bilinçli olmak önemlidir.
Eğer bu tür bir istismarla karşılaşırsanız, yalnız olmadığınızı ve yardım alabileceğinizi unutmayın. Yukarıda bahsedilen kaynaklar ve bilgiler size yardımcı olabilir.
Dijital dünyada daima tetikte olun, kişisel bilgilerinizi ve sınırlarınızı koruyun. Unutmayın, saygılı ve sağlıklı bir ilişki, kontrol ve manipülasyona yer vermez. Kendinize inanın ve güvende kalın!